Citroenzuur

Citroenzuur (E330)

CAS 77-92-9

 

Dit product is momenteel niet op voorraad.

Beschrijving

Citroenzuur is een organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedsel te geven. In de biochemie is het een belangrijke intermediair in de citroenzuurcyclus. Het is een voedingszuur met E-nummer E330.

Zouten en esters van citroenzuur worden citraten genoemd.

Citroenzuur wordt onder andere gebruikt:

  • om levensmiddelen op de juiste zuurtegraad te brengen (zuurteregelaar)
  • om cosmetica op de juiste zuurtegraad te brengen
  • als hulpmiddel bij het etsen van metalen
  • als schoonmaakmiddel om kalkaanslag en aanslag van algen (bijvoorbeeld op warmtewisselaars) te verwijderen of te voorkomen
  • voor het ontkalken van huishoudelijke apparatuur, zoals koffiemachines
  • om metalen voorwerpen te ontdoen van roest
  • als reukloos stopbad bij het ontwikkelen van fotoafdrukken
  • als antistollingsmiddel bij bloedafname
  • als (biologische) toiletreiniger

Het citraation wordt toegepast bij de bereiding en stabilisering van goud-nanopartikels ofwel goud-sole

Extra informatie

Beschikbare Volume

200, 800GR, 5KG, 15KG, 25KG

Molecuulformule

C6H8O7

Synoniemen

β-hydroxytricarballylzuur, 2-hydroxypropaantricarbonzuur

CAS

77-92-9

Material Safety Datasheet

Download